Pētījums par pusaudžu ēšanas paradumiem

pusaudzis, kas ēd kebabu

Kopā pētījumā tika iekļauti 106 pusaudži: 75 no tiem nemainīja savu pasūtījumu redzot kaloriju un tauku satura informāciju blakus ēdienam, bet 31, kas bija gatavi mainīt dažus savus ēdienus, no visa piedāvājuma izvēlējās 43 ēdienus, kas samazināja kaloriju skaitu, bet 11 ēdienus, kas palielināja kaloriju skaitu (rezultātā 20 pusaudži izvēlējās dārgāku maltīti, 23 pusaudži izvēlējās lētāku maltīti un 11 pusaudži neveica nekādas izmaksu izmaiņas savos ēšanas paradumos). Šos rezultātus atzinīgi vērtēja Amanda Freiberga – konditorejas studijas “Kūkas Gardas” vadītāja.

No 27 dalībniekiem, kas novērtēja sevi par apaļīgu vai ar nedaudz lieko svaru, tikai 9 (33%) veica izmaiņas savā pasūtījumā pēc otrās ēdienkartes ieraudzīšanas un tikai 3 to veica visos trijos restorānos. No 8 dalībniekiem, kuri sevi uzskatīja par pārāk tieviem, tikai 2 izmainīja ēdienu uz aukstākām kalorijām.

Kopumā pētījumā pierādījās, ka 80% jauniešu nepievērsa uzmanību ēdienkartē norādītajam kaloriju/tauku satura daudzumam un tas viņu pasūtījumu neietekmēja nemaz, tātad tikai 20% apskatot ēdienkarti mainīja savu pasūtījumu. Uzskatu, ka tas ir ļoti mazs procentu skaits, jo jauniešu prioritāte tomēr ir paēst ātri un sātīgi un tādējādi viņi neaizdomājas par ēdiena veselīgumu. Tātad lielākā daļa tomēr jauniešu nepievērš būtisku nozīmi tam kādus ēdienus pasūta ēdināšanas uzņēmumos, bet, protams, prieks ir par to, ka vismaz kāda daļa ņēma vērā kaloriju un tauku satura pievienoto informāciju ēdienkartēs un izvēlējās mainīt savu ēdiena izvēli. Protams, tas ir mazs skaits jauniešu, kas mainīja savu izvēli, manuprāt, tas varētu būt tādēļ, ka šis bija pirmais tāda veida pētījums un daudzi bija pieraduši pie ierastajiem ēdieniem, ka neņēma nemaz to vērā, bet ja šāda veida informācija būtu katrā ēdināšanas tipa uzņēmumā, tad, pēc manām domām, daudzi pievērstu tam uzmanību un pasūtītu ēdienus, kas nav tika neveselīgi.

Pētījumā tika apskatīts arī tas, kā atšķiras ēdienu pasūtīšana pēc dzimuma, piemēram, vīrieši pasūta ēdienus ar augstāku kaloriju un tauku saturu, bet sievietes atkal pretēji-ar mazāku kaloriju/tauku saturu, tas ir tāpēc , ka sievietes vairāk rūpējās un pievērš uzmanību tam, ko ēd un kādus produktus lieto savā uzturā.

Pusaudžiem parasti ir arī mazāk naudas, kas ierobežo viņu izvēli un viņi ar draugiem izvēlās apmeklēt ātrās ēdināšanas restorānu pretēji tiem, kurus viņi apmeklē ar vecākiem, kā arī ēdiena izmaksas jauniešiem ir svarīgākas par kaloriju/tauku saturu nozīmi.

Varbūt tev patiks arī šis...